امروزه به دلیل استفاده ی زیاد از آسانسور در بیشتر مجتمع و ساختمان ها باعث شده است که خطرات احتمالی و خرابی هایی پیش بیاید. این نکته قابل توجه برای کسانی می باشد که در ساختمان و یا مجتمع های خود آسانسور نصب کرده اند. سرویس و تعمیر آسانسور تنها چیزی می باشد که از بروز این خطرات احتمالی و خرابی جلوگیری می کند ولی باید این امر با دقت انجام شود زیرا در کمترین بی احتیاطی و اشتباهی زیان های فراوانی به وجود می آید و به همین دلیل این کار نیاز به نصاب و سرویس هارانی که در این زمینه تجربه دارند باید کمک گرفت. بنابر این باید این کار را به افراد کار آزموده بسپارید. در این مقاله قصد داریم شما را با مراحل تعمیر و نگهداری آسانسور آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
آسانسور چیست؟
آسانسور یک بالابر متحرکی است که به وسیله ی آن از طبقات بالا می روند و یا از طبقه بالا به پایین می آیند. آسانسور یکی از تجهیزات حمل و نقل عمومی است که جابجایی افراد یا کالا بین طبقات یک ساختمان آسان تر می کند. آسانسور یکی از ابتدایی ترین ماشین های ساخته شده به دست بشر است. اولین آسانسور باری قرقره ای در بیست و شش سال قبل میلاد اختراع شده است. در دراز مدت با رشد دانش علمی و فنی بشر توانسته مسیر های دشوار را با ساخت آسانسور های مختلف و متنوع طی کند. در قرون وسطی از آسانسور های مسافربری و باری در استحکامات نظامی برای جابجایی انسان و حیوانات استفاده گردیده است.
تعمیر و نگهداری آسانسور چیست؟
تعمیر و نگهداری از آسانسور به مجموعه فعالیت هایی گفته می شود که با انجام ان ها باعث افزایش طول عمر آسانسور و دیگر دستگاه ها و قطعات در آسانسور می شود. تعمیر به موقع و نگهداری از آسانسور باعث می شود کارکرد آن بهتر شده و از خرابی های احتمالی جلوگیری شود. اگر هر فردی از قوانین ایمنی و ظرفیت ها پیروی کند قطعا آسانسور کمتر در معرض خرابی قرار می گیرد و نیاز به تعمیرات پی در پی و هزینه ی بالای آن ندارد. بنابر این باید به این نکته ی مهم توجه کرد که برای استفاده از هر نوع سیستم و دستگاهی باید اصول و قوانین آن را رعایت کنیم تا از فرسودگی و خرابی آن پیشگیری کنیم. اگر توجه نکنیم ضرر و زیان هایی به بار می آورد که باعث به وجود آمدن مشکلات جدید تری می شود. نصابی که برای تعمیر و نگهداری آسانسور حضور پیدا می کند باید در زمان عیب یابی و تعمیرات همه ی موارد و قطعات را چک کند و در برگه ی تعمیر و نگهداری آسانسور آن را ذکر کند.
نکاتی درباره تعمیر و نگهداری آسانسور
هیچ سیستم و مکانیزمی وجود ندارد که نیاز به تعمیر و نگهداری و بازبینی دوره ای نداشته باشد. در اینجا وسیله ای مانند آسانسور که خصوصا ایمنی در آن حرف اول را می زد و بسیار مهم می باشد و نقش ویژه ای دارد و نقص عملکرد در ان باعث به وجود آمدن خطرات جانی می شود. تعمیر و سرویس آسانسور معمولا به صورت ماهانه توسط شرکتی که با آن قرارداد خرید و نصب آسانسور را دارید انجام می شود و از سمت همان شرکت نصاب و افراد با تجربه در این زمینه فرستاده می شود تا با دقت همه ی موارد را بررسی کنند. البته باید به این نکته توجه کرد که شرکت طرف قرارداد و نگهداری آسانسور هیچ مسئولیتی در مقابل تعمیرات قطعات معیوب ندارند. این نکته نیز مهم می باشد قطعاتی که آسانسور را تشکیل می دهند عیب یابی از آن ها بسیار کار مشکل و سختی می باشد. حتما باید توجه داشت تعمیر و عیب یابی آن توسط نصاب و تعمیر کار ماهر انجام شود که علاوه بر شناخت قطعات آسانسور آگاهی کاملی نسبت به تاثیر مقابلی که هر قطعه می گذارد داشته باشد. آموزش ابتدایی و مقدماتی باید به موقع خرابی آسانسور انجام شود که در صورت خرابی و هر گونه اتفاق تصادفی ، مسئول تعمیر و نگهداری آسانسور در ساختمان را مطلع کنیم که هر چه زود تر نسبت به تعمیر آسانسور اقدام کند. این اطلاع باعث می شود که از هزینه ها زیاد احتمالی جلوگیری شود و همچنین ایمنی آسانسور را افزایش دهد.
قطعات مهم در تعمیر آسانسور
قطعات مهمی وجود دارد که آسانسور را تشکیل می دهند. این قطعات شامل:
موتور: موتور قلب و مرکز آسانسور می باشد که معمولا در بیشتر موارد دیده شده است که اشکالات در موتور آسانسور و در بخش گیربکس آسانسور می باشد. یکی از عوامل خرابی موتور و یا گیربکس لرزش های مداوم می باشد که باید به آن رسیدگی شود.
گیربکس: معمولا ایراد های اصلی در این قسمت لرزش های بیش از حد معمول در هر رفت و آمد آسانسور بین طبقات می باشد که در هنگام استارت و استپ می باشد. دلیل اصلی این لرزش لقی گیربکس آسانسور می باشد.
تابلو فرمان: در این بخش معمولا ایراداتی که وجود دارد به علت فرسودگی و استهلاک قطعات آسانسور موجود در تابلو فرمان می باشد. می توان به عواملی مانند ورود و خروج ولتاژ و آمپر نامناسب از داخل قطعات تابلو فرمان باشد که منجر به فرسودگی و ضعیف شدن قطعات داخل تابلو فرمان می شود و در این زمینه اشاره کرد.
کابین: عمدتا ایراد هایی که در این بخش وجود دارد لرزش هایی در درون کابین می باشد و احساس می شود. این گونه نقص ها معمولا از بلبرینگ ها و حلزونی داخل گیربکس نیز می تواند باشد.
درب: خرابی و اشکالاتی که در مورد درب های وجود دارد احتمال دارد از کفشک ها و یا کنتاکت ها و یا لوله ها باشد و نشات بگیرد. این عوامل و خرابی ها به دلیل استفاده ی نادرست از درب های می باشد. برای مثال نگه داشتن درب آسانسور و جلوگیری از بسته نشدن آن به مرور باعث بروز خرابی درب آسانسور می شود.
دلایل مهم خرابی آسانسور
دلایل مهمی در این باره وجود دارد که در اینجا به چند مورد آن اشاره می کنیم. این دلایل عبارتند از: جلوگیری از بسته شدن درب ها توسط افراد ، درب قبل از رسیدن به کابین ، وارد کردن ضربه به درب ها و کف آسانسور ، توجه نکردن به صداها و لرزش های غیر عادی و صداهای هشدار دهنده ، توجه نکردن به ظرفیت آسانسور ، حمل بارهای سنگین خصوصا در اسباب کشی ، استفاده ی کودکان از آسانسور برای بازی ، فرسوده و قدیمی بودن قطعات ، استهلاک قطعات بر اساس نصب غیر اصولی ، نداشتن سرویس منظم ، نداشتن تخصص کافی در مواقع تعمیر و خرابی و…. همگی عواملی هستند که در خرابی آسانسور نقش مهمی دارند و باید در هنگام سرویس و تعمیر آسانسور مورد بررسی قرار گیرد.
هزینه تعمیر آسانسور
همانطور که در بالا گفتیم زمانی که آسانسور خریداری می شود از شرکت ارائه دهنده خدمات و تعمیرات سرویس آسانسور نیز در قرارداد ذکر می شود و معمولا این قرارداد به صورت سالیانه می باشد و به صورت ماهی یک بار سرویس کار این کار را انجام می دهد. در صورتی که خرابی به وجود آید با توجه به قرارداد سرویس ، سرویس کار موظف می باشد که نسبت به رفع و عیب یابی آسانسور حضور یابد و ان را تعمیر کند. همچنین باید به این نکته توجه کرد که نحوه ی ارائه ی تعمیر و نگهداری آسانسور در هر ساختمان اداری و مسکونی و یا تجاری متفاوت می باشد و با توجه به شرکت ارائه دهنده این تعمیرات نیز در قرارداد قید می شود. برای مثال برج ها و واحد های اداری و مجتمع های مسکونی دارای ایستگاه های بیشتری می باشند که در نتیجه قرارداد های طولانی تری با شرکت های ارائه دهنده ی خدمات آسانسور بسته می شود که در اکثر موارد از سرویس کار مقیم استفاده می کنند.
اهمیت تعمیر آسانسور
همانطور که می دانید و در مقاله های قبلی گفتیم آسانسور از قطعات زیادی تشکیل شده است و هر کدام از این قطعات وظیفه و کار خاص خود را در عملکرد آسانسور انجام می دهند و با آن هماهنگ هستند. تشخصی خرابی و عیب یابی قطعات آسانسور کار دشوار و سختی می باشد. معمولا قطعات آسانسور در همه ی موارد باهم مرتبط می باشد و خرابی در یک قطعه منجر به خرابی قطعات دیگر می شود و این در برخی موارد اتفاق می افتد. باید به این نکته توجه کرد که تنوع آسانسور ها نیر یکی از عواملی می باشد که تعمیر آسانسور و تشخیص و عیب یابی برای تعمیر آسانسور کار را سخت تر می کند. بسیاری از تعمیر کاران چون با آسانسور های قدیمی آشنا هستند آن ها را تعمیر می کنند و توانایی تعمیر آسانسور های پیشرفته و مدرن را ندارند. در نهایت بهتر است کار را به افرادی که در این زمینه تجربه ی بالایی دارند بسپاریم و از این نظر اطمینان حاصل کنیم که مشکلی به وجود نمی آید. همانطور که می دانید در تعمیر آسانسور هزینه های کمتری بر دوش افراد استفاده کننده از خدمات آسانسور می شود. پس یادگیری مقدماتی و ابتدایی برای تعمیر آسانسور حائز اهمیت می باشد و هر سرویس کار باتجربه ای لازم است در مورد تعمیرات قطعات آسانسور اطلاعات خود را بروز کند.
کلام آخر
ممنونم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. امیدواریم بیشتر درباره تعمیر و نگهداری آسانسور آشنا شده باشید.